IMG_7930

 

We willen allemaal hetzelfde zonder het zelfde te willen. Deze gedachte ontstond tijdens mijn vakantie in het hoge noorden van Roemenië.  In de magische regio Maramures, ook wel het ‘land van hout’ genoemd,  heb ik een maand doorgebracht op de camping & hostel Babou Maramures. Dat was niet alleen vakantie vieren, het was vooral ook hard werken want ik had mij als vrijwilliger aangemeld om de eigenaren een handje te helpen. Ik wilde deze plek ervaren, het bedrijf meemaken door volledig mee te draaien in het hoogseizoen. Op die plek heb ik de gast, de vakantieganger (en mezelf ;-)) nog beter leren kennen.

Om het beeld compleet te maken. Babou Maramures, een boerencamping & hostel in Breb heeft plek voor zo’n max 50 gasten. Breb, het lieflijke dorp, dat alleen te bereiken is via een smalle landweg die vanaf de niet geasfalteerde hoofdstraat de vallei in slingert, doet denken aan een landschap dat we kennen uit ’The Lord of The Rings’. Achter met fraai houtsnijwerk versierde poorten scharrelen kippen tussen traditionele landbouwwerktuigen. Vrijwel alle inwoners zijn zelfvoorzienend. Water komt veelal uit de pomp en varkens worden eigenhandig geslacht.

Op deze camping waren de 2 meest gestelde vragen, ‘is er wifi? en ‘doet het water het alweer?’ Door de droogte is er regelmatig minder water en dat zorgt voor onrust bij veel gasten. Gelukkig zijn ze daar in dit dorp goed op voorbereid maar het zwembadje voor de kids vullen kan helaas niet meer. Wat, ongelofelijkerwijs,  meer onrust veroorzaakte vond ik merkwaardig. Het wifi was op z’n roemeens, af en toe doet het wel, en vaker niet. De eigenaren maken zich daarover geen zorgen, de natuur roept en die is hier toch echt nog de baas.

Op een dag, na mijn schoonmaak ronde, zie ik een groep gasten hutje mutje onder de appelboom zitten. Men zat nog net niet bij elkaar op schoot. goh, wellicht groeit er geld aan die boom ipv appels dacht ik nog. Niets was minder waar, onder die ene appelboom (van de totaal 20 stuks) gaf het wifi signaal het beste bereik. Druk werd er gecommuniceerd met het thuisfront, hoe leuk en fijn het hier wel niet was. Zo heerlijk puur, basic en rauw en soms was er zelfs geen water, spannend he! Op internet snel even zoeken waar we naartoe gaan, want we moeten het wel leuk hebben willen we dit vervolgens delen op FB of Instagram.

Gelukkig maar dat het internet af en toe zo traag was. Dan zoek je contact.

De eigenaren, Eveline en Matthijs geven je met liefde uitleg over de plattegrond en advies over de wandel en fiets routes in de omgeving. Om vervolgens, na je zoektocht op tripadvisor, te horen dat er in het dorp geen restaurant is, je eet gewoon bij de buren. Aha! Zo kom je dus in gesprek en dat is misschien toch wel het leukste van vakantie vieren. Dat je mooie gesprekken hebt met inspirerende mensen. Dat je informatie krijgt die je op internet niet had gevonden. Dat je iets eet waarvan je niet eens meer wist dat het nog zelf gemaakt kon worden. Dat de natuur leidend is in plaats van de mens. En de appelboom? Die geeft appels, oh ja, en zuurstof. Minstens net zo belangrijk als WIFI.

marjolein@guestcompass.nl

Tel: 085 -21 00999